Lawenda wąskolistna (Lavandula angustifolia)
Fot. Manfred Werner - Tsui, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Bułgaria · #2 roślina uprawna

Lawenda wąskolistna

Lavandula angustifolia · lokalnie: лавандула (lawandula)

Fioletowe pola Dobrudży i Tracji uczyniły Bułgarię największym producentem olejku lawendowego na świecie – większym niż Prowansja.

Niewielki, zimozielony półkrzew o wysokości 30–60 cm, z wąskimi, szarozielonymi, owłosionymi liśćmi. Latem wytwarza długie pędy zakończone kłosami drobnych, fioletowych kwiatów, z których wydziela się intensywny, kojący zapach. Pochodzi z gór zachodniej części basenu Morza Śródziemnego. Olejek eteryczny destylowany z kwiatów stosuje się w perfumerii, kosmetyce i aromaterapii, a suszone kwiaty odstraszają mole. Lawenda jest bardzo cenną rośliną miododajną.

Znaczenie w kraju

W XXI wieku Bułgaria wyprzedziła Francję i stała się światowym liderem w produkcji olejku lawendowego. Kwitnące w czerwcu plantacje przyciągają turystów i fotografów, a lawenda stała się drugim, obok róży, aromatycznym symbolem kraju.

Występowanie

Największe plantacje leżą w Dobrudży (obwody Dobricz i Warna) oraz na Nizinie Górnotrackiej w obwodach Stara Zagora, Płowdiw i Chaskowo; uprawia się ją także wokół Szumenu.

Więcej: Wikipedia (pl) Wikipedia (en)